Coca de mollita de pan, típico alicantino
Ingredientes
400g de harina
Una tacita (de café) de vino blanco
Una tacita (de café) de agua tibia
25g de levadura fresca
1 tacita pequeña de aceite de oliva
Una pizca de sal
Mollitas
350g de harina
Una buena pizca de sal
1 tacita pequeña (de café)de aceite de oliva
Disolvemos la levadura fresca en agua tibia y la dejamos que suba. Metemos el vino blanco tibio y la harina en un bol, le echamos la sal, y luego la levadura con el agua tibia y lo mezclamos todo. Amasamos hasta que obtengamos una masa elástica. Metemos en una bandeja de horno, que anteriormente hemos engrasado con aceite de oliva y lo extendemos hasta que cubra la bandeja entera. Luego dejamos reposar hasta que se duplique de tamaño.
Mientras hacemos las mollitas.
Mezclamos la harina, la sal y el aceite hasta que se formen las mollitas. Cubrimos la masa entera con las mollitas y lo horneamos a 180 grados unos 30 minutos.
Típikus alicantiai Coca de Mollita (Spanyolország)
Hozzávalók
400g Liszt
1 kávés csészényi fehér bor
1 kávés csészényi langyos víz
1 kávés csészényi oliva olaj
25g friss élesztö
1 csipet só
Mollitas (amivel beborítjuk a tészta tetejét)
350g Liszt
1 nagy csipet só
1 kávés csészényi oliva olaj
A friss élesztöt felfuttatjuk a langyos vízben. Egy tálba beleöntjük a lisztet a sót a fehér bort és a vizet az élesztövel. Addig gyúrjuk amíg egy elasztikus tésztát kapúnk. Egy tepsit be olivaolajozúnk és a tésztát szétnyújtjuk rajta a kezünkkel hogy befedje az egész tepsit. Hagyjuk állni amíg a duplájára nem kell.
Mollitas elkészítése
Össze keverjük egy tálban a lisztet, sót és az olive olajat és addig keverjük amig kissebb darabokat nem kapunk(míntha kenyér darabkák lennének) és ezzel beborítjuk a tepsiben lévö tésztát teljsen hogy míndenütt belepje. 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.
Ez egy típikus alicantiai sós étel amit nagyon sok spanyol sem ismer. (Ugyan úgy mint a Pampuska, nem sok míndenki ismeri Magyarországon csak bizonyos helyeken). Az tény és való hogy vagy szereted vagy pedig szó szerínt utálod. A mollita ami a tészta tetején van, az nagyon tapadós tehát az rögtön feltapad majd a szájpadlásra. Nekem 12 évembe tellett hogy megszeressem mivel terhes voltam és akkor pont ezt kívántam. Viszont azóta nagyon szeretem! Érdemes hogy kipróbáljátok!
Comentarios
Publicar un comentario