Coca de mollita (Alicante)

Coca de mollita de pan, típico alicantino

Ingredientes

400g de harina

Una tacita (de café) de vino blanco

Una tacita (de café) de agua tibia

25g de levadura fresca

1 tacita pequeña de aceite de oliva

Una pizca de sal

 

Mollitas

350g de harina

Una buena pizca de sal

1 tacita pequeña (de café)de aceite de oliva

 Disolvemos la levadura fresca en agua tibia y la dejamos que suba. Metemos el vino blanco tibio y la harina en un bol, le echamos la sal, y luego la levadura con el agua tibia y lo mezclamos todo. Amasamos hasta que obtengamos una masa elástica. Metemos en una bandeja de horno, que anteriormente hemos engrasado con aceite de oliva y lo extendemos hasta que cubra la bandeja entera. Luego dejamos reposar hasta que se duplique de tamaño.

Mientras hacemos las mollitas.

Mezclamos la harina, la sal y el aceite hasta que se formen las mollitas. Cubrimos la masa entera con las mollitas y lo horneamos a 180 grados unos 30 minutos.

  

Típikus alicantiai Coca de Mollita (Spanyolország)

Hozzávalók

400g Liszt

1 kávés csészényi fehér bor

1 kávés csészényi langyos víz

1 kávés csészényi oliva olaj

25g friss élesztö

1 csipet só

 

Mollitas (amivel beborítjuk a tészta tetejét)

350g Liszt

1 nagy csipet só

1 kávés csészényi oliva olaj

 A friss élesztöt felfuttatjuk a langyos vízben.  Egy tálba beleöntjük a lisztet a sót a fehér bort és a vizet az élesztövel. Addig gyúrjuk amíg egy elasztikus tésztát kapúnk. Egy tepsit be olivaolajozúnk és a tésztát szétnyújtjuk rajta a kezünkkel hogy befedje az egész tepsit. Hagyjuk állni amíg a duplájára nem kell.

 Mollitas elkészítése

Össze keverjük egy tálban a lisztet, sót és az olive olajat és addig keverjük amig kissebb darabokat nem kapunk(míntha kenyér darabkák lennének) és ezzel beborítjuk a tepsiben lévö tésztát teljsen hogy míndenütt belepje. 180 fokon 30 perc alatt megsütjük.

Ez egy típikus alicantiai sós étel amit nagyon sok spanyol sem ismer. (Ugyan úgy mint a Pampuska, nem sok míndenki ismeri Magyarországon csak bizonyos helyeken). Az tény és való hogy vagy szereted vagy pedig szó szerínt utálod. A mollita ami a tészta tetején van, az nagyon tapadós tehát az rögtön feltapad majd a szájpadlásra. Nekem 12 évembe tellett hogy megszeressem mivel  terhes voltam és akkor pont ezt kívántam. Viszont azóta nagyon szeretem! Érdemes hogy kipróbáljátok!

Comentarios